Εξερευνήστε την Τρίπολη

Τρίπολη

Η Τρίπολη, πρωτεύουσα του νομού Αρκαδίας, είναι κτισμένη σε υψόμετρο 650 μέτρων στο κέντρο του αρκαδικού οροπεδίου και αποτελεί σημαντικό εμπορικό, οικονομικό και διοικητικό κέντρο του νομού.

Κάτω από το ελατόδασος του Μαινάλου και ανάμεσα σε πληθώρα μοναστηριών και παραδοσιακών οικισμών, αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για χειμερινό, αρχαιολογικό και ιστορικό τουρισμό.

Σπήλαιο Κάψια

Οι ειδικοί το έχουν κατατάξει στον εκλεκτό κατάλογο των 10 πιο αξιόλογων σπηλαίων της ελληνικής επικράτειας. Βρίσκεται στην περιφέρεια κλειστής γεωλογικής λεκάνης του Μαντινειακού οροπεδίου και συνδέεται με το περίπλοκο σύστημα από φυσικές καταβόθρες που χαρακτηρίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Απέχει μόλις 20 λεπτά από την Τρίπολη.

Ποταμός Λούσιος

Από τις ωραιότερες διαδρομές είναι και τα μοναστήρια στο φαράγγι του ποταμού Λούσιου. Παραπόταμος του Αλφειού ποταμού, με όλη τη διαδρο,μή του (25χλμ) να χαρακτηρίζεται από μοναδικό φυσικό κάλλος.

Το φαράγγι έχει μήκος 15χλμ. Χάρη στην πλούσια χλωρίδα και πανίδα της, η περιοχή κηρύχθηκε προστατευόμενη. Μεγάλος είναι ο αριθμός των μοναστηρίων που είναι κτισμένα στις όχθες του, και γι αυτό έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος. Ενδείκνυται για καγιάκ και ράφτινγκ. Απέχει 68,8χλμ από την Τρίπολη, περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά.

Δημητσάνα

Η Δημητσάνα είναι πετρόχτιστος οικισμός με αξιόλογα αρχοντικά, τα περισσότερα από τα οποία είναι αναστηλωμένα σήμερα και είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός.

Λίγο έξω από τον οικισμό βρίσκεται το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης που δημιουργήθηκε το 1997 με αναστήλωση εγκαταλελειμμένων προβιομηχανικών εγκαταστάσεων, που στηρίζονταν στη υδροκίνηση.

Μονή Φιλοσόφου

Η μονή Φιλοσόφου αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο στην επανάσταση όσο και στο κρυφό σχολειό της εποχής. Απέχει μόλις 1 ώρα από την Τρίπολη.

Μονή κτισμένη το 1963μ.Χ στη χαράδρα του Λούσιου ποταμού. Η νέα μονή κτίστηκε το 17ο αιώνα και διαθέτει εξαιρετική βυζαντινή τεχνοτροπία και εικονογράφιση. Επίσης, εκεί εντοπίζεται και η Μονή Προδρόμου, στην απένατι πλαγιά της χαράδρας του Λούσιου ποταμού.

Μαίναλο & Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου

Προστατευόμενη περιοχή(Natura 2000).  Με ψηλότερη την κορυφή Οστρακίνα, ύψους 1982μ., η οροσειρά χαρακτηρίζεται από ποικίλους γεωμορφολογικούς σχηματισμούς. Χαρακτηρίζεται από σπάνιο και ευαίσθητο οικοσύστημα, διαθέτει πλούσια κωνοφόρα δάση, ποώδη φυτά και λουλούδια, ποικίλη ορνιθοπανίδα και πανίδα.

Μερικοί από τους πιο γνωστούς προορισμούς είναι τα παραδοσιακά χωριά Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Βυτίνα, Καρύταινα, Λιμποβίσι(πατρίδα των Κολοκοτρωναίων), Ελάτη, Αλωνίσταινα και το Χρυσοβίτσι, κ.α.

Στο Μαίναλο, στα 1650μ. βάση, λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο με 8 πίστες για σκι, 4 lifts, chalet, ενοικίαση εξοπλισμού. Πρόσφατα πιστοποιήθηκε το μονοπάτι mainalo trial. Απέχει μόλις 30 λεπτά από την Τρίπολη.

Στεμνίτσα

Η Στεμνίτσα είναι χτισμένη στο Μαίναλο και σε ύψος 1080 μέτρων είναι χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός, και απέχει 45 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και είναι γνωστή για την Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, όπου και αξίζει να επισκεφθείτε.

Αρχαιολογικός Χώρος & Μουσείο Τεγέας

Οι ανασκαφές μέχρι σήμερα έχουν αποκαλύψει τμήμα του αρχαίου θεάτρου της, τμήμα της αρχαίας Αγοράς, ένα βωμό αυτοκρατορικής λατρείας, μια παλαιοχριστιανική βασιλική και τμήματα βυζαντινού οικισμού. Ο χώρος είναι σήμερα  επισκέψιμος και λειτουργεί ως αρχαιολογικό πάρκο.

Το μουσείο παρουσιάζει εκθέματα από τους προϊστορικούς έως τους αρχαϊκούς χρόνους, ενώ το εκθεσιακό πρόγραμμά του αφηγείται όλη την ιστορική διαδρομή της πόλης. Θεωρείται από τα πιο σύγχρονα μουσεία της χώρας, με διαδραστικές οθόνες αφής.

Ναός Αγίας Θεοδώρας Βάστα

Θρησκευτικό μνημείο κτισμένο στο όρος Λύκαιο, σε υψόμετρο 800μ. Στη μικρή του στέγη φύονται 17 μεγάλα δέντρα. Απέχει 52,7χλμ, μόλις 1 ώρα από την Τρίπολη.

mainalonΕξερευνήστε την Τρίπολη